“Rouleur” dergisinden Tim Krabbé ile “Yarışçı” üzerine

“Rouleur” dergisinden Tim Krabbé ile “Yarışçı” üzerine

İngiltere’nin en saygın bisiklet dergilerinden biri olan Rouleur, Zebraska Yayınevi’nin Türkçeye kazandırdığı “Yarışçı” (Ing. The Rider) kitabının yazarı Tim Krabbé ile 2016 yılında bir söyleşi yayınlamıştı. İngiltere’de “Yarışçı”nın tekrar yayınlanması üzerine Julian Bray tarafından yapılan söyleşide Tim Krabbé, ilk olarak 1978 yılında Hollanda’da basılan kitabı ve kendi hakkındaki soruları içtenlikle cevapladı.

Bisiklete 30 yaşında başladığını belirten Tim Krabbé, eserinin zaman içinde bisiklet dünyasında kült kabul edilmesinden oldukça memnun olduğundan bahsetti. Özellikle kitabın 25. yılı şerefine düzenlenmeye başlayan “Ronde de Tim Krabbé” turunun, “Yarışçı” adlı eserine konu ettiği parkurda gerçekleşmesinin kendisini çok gururlandırdığını belirtti.

Tamamıyla bir kurgu olarak kitabın başarısını yazarlığına övgü olarak kabul edebileceğini ancak bisiklet sporuna geç başlamasına rağmen Fransa’da yaşadığı zamanlarda katıldığı yarışlardan esinlenerek kitabı kaleme aldığını vurgulayan Tim Krabbé sözlerini şöyle sürdürdü: “Spora geç de başlamış olsam Fransa’da katıldığım yarışların bazılarını kazanmıştım. Ancak kitabımı kazanamadığım bir yarış üzerine kurguladım. O yarışta da katılan sporcuların çoğu erken yarıştan kopmuş ve finiş mücadelesi dört yarışçı arasında geçmişti. Kitapta bahsettiğim antrenörüm Stephan şu an 80 yaşında. Stephan’la hala o yarışta yaptığım hatalar üzerine konuşuruz.”

Tim Krabbé, ”Yarışçı” adlı eserinde yer alan Kleber ve Barthelemy gibi bazı karakterleri gerçek hayatta beraber yarıştığı isimlerden esinlerek yarattığını, Molteni ve Cycles Goff mayolu gibi yarışçıların ise tamamen kendi kurgusuna ait tiplemeler olduğunu söyledi.

Söyleşinin öne çıkan bölümlerinden biri de Tim Krabbé’nin 25 yıl sonra bisiklet sporuna dönüşü ile ilgiliydi. “Geri dönüşüm, Ronde de Krabbé sayesinde gerçekleşti. Okurlarımdan biri benimle iletişime geçerek hikayenin geçtiği bölgede bir haftalık bir tur düzenlemek istediğini belirtti ve beni de davet etti. Etkinliğe katılabileceğimi ancak bisiklet süremeyeceğimi belirttim. Nihayetinde etkinlik çok güzel geçmişti ve ben bisiklet süremediğim için içten içe kıskançlık çekmiştim. Benim parkurumda bisiklet sürenleri arabanın içinde seyretmek bana acı veriyordu. 60 yaşındaydım ve yeniden başlamaya karar verdim. Eve döndüğümde tartıya çıktım, 100 kiloydum ve ertesi gün bisikletime atladım. 2014’ün sonunda 25 yıl sonra ilk yarışımı koştum. Yaklaşık 150 kişi katılmıştı. Ben iyi bir sprinterdim ve şansımı denemek istemiştim. 50 yarışçı son sprinte doğru son turlarına girmek üzereydiler ve ben yarışa başladığım yerimi yani 100. sıramı koruyordum. Sprinte kalkmayı denedim ve yarışı sekizinci sırada bitirdim. Bu harika bir duyguydu.”

Tim Krabbé böylece 1978 yılında yazdığı “Yarışçı” adlı eseri ile 25 yıl sonra tekrar bisiklet sporuna geri dönmüştü ve iki yıl önce katıldığı 60 yaş üstü yarışlarından birini kazanmayı başardı. Tim Krabbé Hollanda’da 60 yaş üstü 35 yarış koşulduğunu ve bu yarışlarda iddialı olduğunu belirtti.

Tim Krabbé bisikletle ilgili yeni bir kitap üzerinde çalıştığını açıkladığı söyleşide yeni eseri hakkında şu bilgileri verdi: “1985 Fransa Turu’nda etap kazanmış çok iyi bir dostum var; Martin Ducrot. Onu beraber katıldığımız bazı yarışlardan tanıyordum. Onunla eski zamanlardan gelen dostluğumuz ve birbirimize yazdığımız maillerden oluşan bir kitap üzerine çalışıyoruz. O da çok iyi bir yazar ve 1987’de katıldığı Fransa Turu ilgili yazdığı çok güzel bir eseri var.”

Söyleşide Tim Krabbé, okurlarının kendisine ceplerinde “Yarışçı” adlı eserle, hikayenin başladığı yer olan Fransa’nın Meyrueis kentinden fotoğraflar ve kartpostallar gönderdiğini, hatta bölgede bisiklet turizmi yapan bir firmanın Cycles Goff formaları ürettirdiğini bütün bunların kitabın ilk baskısından 30 yıl sonrasında bile yaşanmaya devam etmesinin kendisini çok ama çok mutlu ettiğini belirtti.

Söyleşinin İngilizce dilinde tamamı için:
Rouleur dergisinin Tim Krabbé ile söyleşi linki

Yarışçı” kitabını ücretsiz kargo ile Türkçe edinmek için :
“Yarışçı” eserini edinmek için link

YARIŞÇI'NIN İZİNDE

17/08/2018

Cyclingtips.com: "Eğer bisikletçilerin okuması gereken bir kitap varsa o şüphesiz Tim Krabbé'nin 'Yarışçı' adlı eseridir"

17/08/2018

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir